150. godišnjica rođenja oca međunarodne standardizacije

Ove godine se navršava 150 godina od rođenja Charlesa Le Maistra, britanskog inženjera koji je igrao pionirsku ulogu u međunarodnoj standardizaciji. Le Maistre, rođen u Džersiju, imao je ključnu ulogu u uspostavljanju IEC-a i ISO-a i iz tog razloga se često naziva „ocem međunarodne standardizacije“.

Charles Delacour Le Maistre rođen je 1874. godine, kao sedmo dijete skromnog seoskog sveštenika na živopisnom ostrvu Džersi, u Lamanšu. Studirao je elektrotehniku na Centralnom tehničkom koledžu u Južnom Kensingtonu i radio za kompaniju koja se bavila brodogradnjom.

1901. godine pridružio se prvoj svjetskoj nacionalnoj organizaciji za standardizaciju, Komitetu za inženjerske standarde, koji je kasnije postao Britanska institucija za standarde (BSI). Godine 1906. Le Maistre je postao prvi generalni sekretar IEC-a, a na toj funkciji je bio skoro 50 godina, do 1953. godine.

Le Maistre je proveo veći dio svog vremena putujući po svijetu da bi lobirao za međunarodnu standardizaciju. Godine 1926. inicirao je niz sastanaka koji su doveli do osnivanja Međunarodne federacije nacionalnih standardizacijskih udruženja, preteče ISO, osnovane 1946. godine.

Le Maistrov rad odvijao se u eri obiježenoj naučnim napretkom. Shvatio je važnost Giorgi sistema i radio na pomirenju razlika između međunarodnih električnih i mehaničkih jedinica.

Jedno od Le Maistrovih najvažnijih dostignuća bilo je usvajanje Giorgi sistema od strane IEC 1935. Giorgi sistem je bio preteča Međunarodnog sistema jedinica (SI).

Najveće dostignuće Le Maistre je verovatno stvaranje pristupa standardizaciji sa više zainteresovanih strana. Pod njegovim rukovodstvom, IEC je angažovao vrhunske stručnjake iz reda proizvođača, trgovaca na malo, akademskih i vladinih tijela, da rade zajedno u procesu standardizacije zasnovanom na konsenzusu.

Ovaj pristup je nazvao “zajednicom interesa proizvođača i potrošača”. On je vjerovao da će zajednički razvoj međusobno dogovorenih tehničkih rešenja osigurati da standardi ne budu samo tehnički robusni već i društveno prihvatljivi.

Le Maistreovo nasleđe se proteže izvan tehničkog područja. Prema njegovim biografima, bio je vođen idejom da okupljanje inženjera iz cijelog svijeta da rade zajedno može značajno doprinijeti miru u svijetu.

Standardizacija, na kraju krajeva, nije ni više ni manje nego pravilna koordinacija“, napisao je on. „Da bi se to ostvarilo, možda će biti potrebno poništavanje velikog broja ličnih mišljenja, ali ako je njen cilj, kroz širinu pogleda i jedinstvo misli i djelovanja, dobrobit zajednice u celini, standardizacija kao koordinisani poduhvat će sve više koristiti čovječanstvu.“.

Njegova posvećenost jednakoj zastupljenosti i demokratskom konsenzusu u procesima standardizacije ostaje kamen temeljac institucionalnog okvira IEC-a do danas.

Le Maistre je umro u Sariju 1953. godine, ubrzo nakon što je primio vijest da mu je Francuska dodijelila najvišu čast u zemlji, Legiju časti. Već je nosio titule komandanta Britanske imperije (CBE) i viteza komandanta Vasinog reda.