Međunarodne komisija za elektrotehniku (IEC)

IEC
Međunarodna komisija za elektrotehniku (IEC) vodeća je svjetska organizacija koja priprema i objavljuje međunarodne standarde za sve električne, elektronske i srodne tehnologije.

Skoro 20 000 stručnjaka iz industrije, trgovine, vlade, laboratorija za testiranje i istraživanje, akademske zajednice i grupa potrošača učestvuje u radu IEC-ove standardizacije.

IEC

Međunarodni standardi IEC-a olakšavaju svjetsku trgovinu uklanjanjem tehničkih barijera u trgovini, vodeći ka novim tržištima i ekonomskom rastu. Jednostavno rečeno, komponenta ili sistem proizvedeni prema IEC standardima i proizvedeni u zemlji A mogu se prodavati i koristiti u zemljama B do Z.

IEC standardi su od vitalnog značaja, jer predstavljaju jezgro Sporazuma Svjetske trgovinske organizacije o tehničkim barijerama u trgovini (TBT), čijih 100-ak članova centralne vlade izričito priznaju da međunarodni standardi igraju kritičnu ulogu u poboljšanju industrijske efikasnosti i razvoju svjetske trgovine.

IEC standardi pružaju industriji i korisnicima okvir za ekonomičnost dizajna, veći kvalitet proizvoda i usluga, veću interoperabilnost i bolju efikasnost proizvodnje i isporuke. Istovremeno, IEC standardi takođe podstiču unapređenje kvaliteta života doprinoseći bezbjednosti, zdravlju ljudi i zaštiti životne sredine.

Mi smo Bosanskohercegovački komitet za elektrotehniku!