O standardizaciji

Čemu služe standardi?

Nevidljivi, ali neophodni

Kad god koristite fen za kosu, uključite računar ili zagrijete obrok u mikrotalasnoj rerni, pokrećete kaskadu događaja koji ostaju potpuno nevidljivi, ali su neophodni za rad uređaja.

Definisanje pravila

Te naizgled trenutne događaje regulišu pravila i specifikacije koje pomažu proizvođačima da dizajniraju sigurne proizvode i rade zajedno kako se očekuje, iznova i iznova.

Hiljade stručnjaka

Ta pravila i specifikacije razvijene su uz pomoć hiljada stručnjaka iz mnogih organizacija širom svijeta. Zajedno, oni rade i dogovaraju se o svim detaljima koji pomažu da proizvodi budu sigurniji i efikasniji. Zatim, kako bi bili sigurni da drugi inženjeri i buduće generacije mogu koristiti ovo znanje u svom radu, sva ta pravila su zapisana i objavljena u obliku standarda.

Zašto trebamo standarde?

Standardi štite potrošače

Standardi osiguravaju da proizvodi rade zajedno sigurno i prema namjeri. Potrebni su i laboratorijama za testiranje kako bi provjerile da li su proizvodi bezbjedni za upotrebu; vlade se oslanjaju na njih kako bi zaštitile građane od nesigurnih proizvoda.

Kompanije mogu da prodaju širom sveta

Kompanijama su potrebni međunarodni i evropski standardi kako bi mogli prodati svoje proizvode bilo gdje. Međunarodni/evropski standardi sadrže sve potrebne informacije o razlikama između pojedinih zemalja u koje bi željeli da izvoze. Na ovaj način kompanija gubi manje vremena (i novca) i u mogućnosti je da stvara proizvode koji rade na predvidljiv način bilo gdje u svetu.

Nema potrebe za izmišljanjem tople vode

Standardi takođe pomažu kompanijama da se inoviraju u razumnim tehničkim granicama. Ne moraju izmisliti toplu vodu, jer su sve osnovne stvari već izmišljene. Ovo osigurava da se novi proizvodi uključe i rade sa onim što je već na tržištu.

Zbog toga možete kupiti  televizor iz Južne Koreje koji će raditi u vašem domu, bilo da živite u SAD-u, Evropi ili bilo gdje u svijetu.

Standardi pomažu zemljama u razvoju

Zemlje koje usvajaju standarde i proizvode za testiranje (ocjena usaglašenosti) su u boljoj mogućnosti da zaštite svoje stanovništvo od opasnih, nekvalitetnih proizvoda koji izazivaju bezbroj nesreća.

Standardi im takođe omogućavaju da privuku kompanije koje žele otvaraju fabrike i dijele svoju tehnologiju, što zauzvrat pomaže lokalnim ekonomijama da rastu.

Standardi su dobri za životnu sredinu

Standardi regulišu i ograničavaju upotrebu hemijskih proizvoda i uuzimaju u obzir reciklažu. Oni su dobar način da se široko dijele i promovišu ekološki prihvatljiviji proizvodni procesi.

Standardi su dobri za klimu

Standardi sadrže jasne metode mjerenja performansi i efikasnosti proizvoda ili sistema i postavljaju minimalne nivoe koji pomažu da se proizvodi klasifikuju prema njihovoj efikasnosti. Oni pružaju mjerila na osnovu kojih kompanije mogu dokazati potrošnju svojih uređaja. To im daje podsticaj da prave bolje proizvode kako bi stekli konkurentsku prednost. Zauzvrat, ovo donosi efikasnije proizvode na tržište, koji bolje koriste postojeću energiju i pomažu u smanjenju emisija za koje se vjeruje da doprinose zagrijavanju naše klime.

Imate pitanje?

Pišite nam i odgovorićemo Vam i najkraćem mogućem roku.

Mi smo Bosanskohercegovački komitet za elektrotehniku!