O ocjeni usaglašenosti

Tehnologija postaje sve složenija, a korisnici i potrošači sve više zavise od proizvoda čiji dizajn i konstrukciju možda ne mogu razumjeti. Ocjena usaglašenosti (Conformity assesement – CA) pruža sigurnost koja im je potrebna.

Šta je ocjena usaglašenosti

Ocjena usaglašenosti odnosi se na svaku aktivnost koja određuje da li proizvod, sistem ili usluga odgovaraju zahtjevima sadržanim u specifikaciji. Specifikacija, obično standard, je tehnički opis karakteristika koje je proizvod, usluga ili objekt trebaju da ispune.

Smanjivanje troškova i barijera u trgovini

Standardi i ocjena usaglašenosti pomažu u smanjenju trgovinskih prepreka uzrokovanih različitim kriterijumima za sertifikaciju u različitim zemljama. IEC sistemi ocjene usaglašenosti takođe pomažu u uklanjanju značajnih kašnjenja i troškova zbog višestrukog testiranja i odobravanja. To omogućava industriji da smanjuje troškove i brže ulazi na tržišta sa svojim proizvodima.

Povjerenje potrošača

Potrošači mogu biti sigurni da su električni i elektronski proizvodi sigurni za upotrebu, energetski efikasni, ekološki prihvatljivi i ispunjavaju očekivanja.  Posjetite stranicu IEC sistema ocjene usaglašenosti za detalje o njihovim područjima rada i različitim šemama koje nude.

Imate pitanje?

Pišite nam i odgovorićemo Vam i najkraćem mogućem roku.

Mi smo Bosanskohercegovački komitet za elektrotehniku!