O udruženju

Udruženje Bosanskohercegovački komitet za elektrotehniku (BAKE), je osnovano 10.05.1996. u Sarajevu, od strane organizacija i institucija iz Bosne i Hercegovine, koje imaju potrebu i interes da se razvija i primjenjuje standardizacija iz oblasti elektrotehnike u našoj zemlji. Od 2004. godine BAKE je registrovan kao udruženje Bosanskohercegovački komitet za elektrotehniku, pravno lice koje djeluje na teritoriji Bosne i Hercegovine.

BAKE je članica Međunarodne komisije za elektrotehniku (IEC) od 1997. godine, prepoznata kao Nacionalni komitet IEC-a za Bosnu i Hercegovinu. IEC je organizacija koja razvija i objavljuje međunarodne standarde iz oblasti elektrotehnike, a u nekim oblastima djeluje zajednički sa organizacijom ISO (Međunarodna organizacija za standardizaciju), koja donosi međunarodne standarde iz ostalih oblasti, i donose ISO/IEC standarde (takva je, recimo, oblast informacione tehnologije). Preko Instituta za standardizaciju BiH, BAKE prati rad i Evropskog komiteta za standardizaciju u oblasti elektrotehnike (CENELEC), te Evropskog instituta za standardizaciju u oblasti telekomunikacija (ETSI).

BAKE ima zaključen sporazum o saradnji i zajedničkom radu na standardizaciji iz oblasti elektrotehnike u BiH sa Institutom za standardizaciju BiH (ISBIH) i prema tom sporazumu, svoj rad na standardizaciji obavlja preko tehničkih komiteta  za standardizaciju (BAS/TC) iz oblasti elektrotehnike.

BAKE teži da radi pošteno, pouzdano i uporno uzimajući u obzir zahtjeve zaštite životne sredine i bezbjednosti, istovremeno imajući na umu odgovornost prema društvu i industrijskom konkurentnom ponašanju.

Imate pitanje?

Pišite nam i odgovorićemo Vam i najkraćem mogućem roku.

Mi smo Bosanskohercegovački komitet za elektrotehniku!