Održana svečana dodjela priznanja BAKE

U prostorijama Akademije nauka i umjetnosti BiH, danas je održana dodjela priznanja Bosanskohercegovačkog komiteta za elektrotehniku (BAKE). Priznanja su dodijeljena pojedincima i organizacijama koji su dali nesebičan doprinos u radu i razvoju udruženja BAKE, kao i elektrotehničke standardizacije u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik BAKE, prof. dr Mustafa Musić, prezentovao je rezultate rada ostvarene u proteklim godinama i odao priznanje svim dobitnicima priznanja BAKE. Obraćajući se prisutnim, predsjednik Musić je naglasio da je udruženje BAKE, u saradnji sa Institutom za standardizaciju BiH, zaslužno što je u BiH do sada usvojeno preko 15.000 međunarodnih standarda i standardizacihskih dokumenata iz oblasti elektrotehnike.

– Iako nismo članica Evropske Unije, usvojili smo preko 95% CENELEC standarda, pa s ponosom možemo reći da na tom polju pratimo Evropu u korak. Time direktno doprinosimo kompanijama u BiH, kako proizvodnim tako i uslužnim, da svoje proizvode i usluge rade po međunarodnim standardima i na taj način budu prisutne i konkurentne na evropskom i međunarodnom tržištu, naveo je predsjednik Musić.

Medalju BAKE, najviše priznanje našeg udruženja, za izuzetne zasluge u radu i razvoju BAKE dobili su akademik, prof. dr Božidar Matić (posthumno) i akademik, prof dr. Zijo Pašič.

Plaketu BAKE, za značajan doprinos radu i razvoju BAKE i elektrotehničke standardizacije u BiH, dobili su Elektroprivreda BiH, Elektroprenos BiH, BH Telecom, Energoinvest d.d. i Institut za standardizaciju BiH.

Zahvalnicu BAKE, za doprinos radu i razvoju BAKE i elektrotehničke standardizacije u BiH, dobili su Mehmed Hadžić, Himzo Bajrić, Rafo Jozić, Ivan Damjanović, Mijo Terkeš, Dževad Imširović, Danijela Dragović, Mirjana Šućur, Mane Vrhovac, Zlatan Salihović i Mustafa Kubat.